Academia | Behance |
Facebook | Google Scholar |
Interactive Filmmaking Lab |
LinkedIn | ORCID | ResearchGate | Twitter | Vimeo

Last Updated: 30 December 2022

© Polina Zioga 2003-2022
All rights reserved.

Built with Indexhibit


Ερευνητική Εμπειρία

eng / ελλ

Ερευνητική Εμπειρία

Η δημιουργική πρακτική και η επιστημονική έρευνα της Πωλίνας Ζιώγα βρίσκεται στην διασταύρωση της τέχνης, της επιστήμης και της τεχνολογίας. Αποδεικνύοντας ότι οι διεπιστημονικές μελέτες όχι μόνο προάγουν την πρόοδο των διαφορετικών πεδίων, αλλά και οδηγούν σε νέες παρατηρήσεις που δεν είναι δυνατές μεμονωμένα, στόχος της είναι να συμβάλει στον ευρύτερο διάλογο για την εφαρμογή δημιουργικών μεθοδολογιών στην επιστήμη και επιστημονικών μεθοδολογιών στις δημιουργικές πρακτικές.

Ίδρυσε και διευθύνει το Interactive Filmmaking Lab, και είναι Λέκτορας Διαδραστικών Τεχνολογιών (βαθμίδα 8 - αντίστοιχη της Επίκουρης Καθηγήτριας) στο Τμήμα Communications, Media and Culture του Πανεπιστημίου του Stirling. Η έρευνά της εστιάζει στα πεδία του Διαδραστικού Κινηματογράφου, των Neurocinematics, και των Συστημάτων Διεπαφής Εγκεφάλου-Υπολογιστή (Brain-Computer Interfaces), ενώ είναι Μέλος του Advisory Board του Interactive Film and Media Journal. Η διδακτορική διατριβή της, με τίτλο 'Live Brain-Computer Cinema Performance' και με την χρηματοδότηση του Global Excellence Initiative Fund της Σχολής Καλών Τεχνών της Γλασκώβης και την υποστήριξη της MyndPlay, επιλέχθηκε ως μία από τις κορυφαίες συνόψεις διατριβών από το περιοδικό Leonardo (MIT Press), ενώ έχει γράψει για το The Conversation και έχει εμφανιστεί στο The Guardian technology podcast και στο TechWorld.

Το 2014 της απονεμήθηκε η χορηγία του Οργανισμού NEON για την Παραγωγή Παραστατικών Τεχνών για την "Enheduanna - To Mανιφέστο της Πτώσης", η πρώτη επίδειξη μιας Live Brain-Computer Cinema Perfromance, όρος που επινοήθηκε από την Ζιώγα. Το έργο, σε συνεργασία με την ηθοποιό Αναστασία Κατσιναβάκη, τον συνθέτη Μίνα Μπορμπουδάκη και 20 συνολικά συνεργάτες από 3 διαφορετικές χώρες, επέτρεψε για πρώτη φορά την αλληλεπίδραση πολλαπλών εγκεφάλων ενός ερμηνευτή και δύο θεατών στο πλαίσιο μιας παράστασης live cinema. Πραγματοποιήθηκε στο School of Simulation and Visualisation του Glasgow School of Art, σε συνεργασία με το School of Psychology του University of Glasgow, το School of Art, Design and Architecture του University of Huddersfield και με την υποστήριξη του CCA Glasgow και της MyndPlay. Μετά τις επιτυχημένες πρώτες εκδηλώσεις (πρεμιέρα στο CCA Glasgow, 2015) και τις δημοσιεύσεις, η Ζιώγα κλήθηκε να δώσει ομιλίες και διαλέξεις σε αναγνωρισμένα ιδρύματα, μεταξύ των οποίων το Royal Conservatoire of Scotland Research Exchange Talks Programme.

Την ίδια χρονιά συνεργάστηκε με την Καλίνα Νταμπίζα, στο πρότζεκτ "HOME Network", ένα φορητό ασύρματο δίκτυο Wi-Fi που αναμεταδίδει το σήμα του στο αστικό περιβάλλον διαφόρων πόλεων κατά τη διάρκεια μιας σειράς συγκεκριμένων χρονικών περιόδων και εκδηλώσεων. Το έργο διερευνά τα όρια μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου, φυσικού και ψηφιακού χώρου και προκαλεί την έννοια της επιτήρησης στα αστικά περιβάλλοντα, προσκαλώντας τους επισκέπτες να συμμετάσχουν και να προβληματιστούν για την αίσθηση του ανήκειν τόσο στην ιδιωτική όσο και στην δημόσια σφαίρα. Το έργο παρουσιάστηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ναταλία-Ροζαλία Αβλώνα, ​​στο Διεθνές Ακαδημαϊκό Συνέδριο Places and Technologies 2014 (Βελιγράδι) και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος "Connecting Cities: Participatory City 2014" (Βρυξέλλες), σε συνεργασία με τον Αλέξανδρο Νικόλαο Ζιώγα.

Το 2016 ξεκίνησε το "Re-mark", ένα νέο έργο καλλιτεχνικής έρευνας στο Dundee Contemporary Arts, που διερευνά πώς καλλιτέχνες με αναπηρίες μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε διαδραστικές τεχνολογίες που μπορούν να περιορίσουν την ανάγκη για ανθρώπινους διαμεσολαβητές στην πρακτική της τέχνης τους. Στόχος είναι να διερευνηθεί και να βελτιωθεί η χρήση συστημάτων ανοιχτού κώδικα Eye-Gaze Tracking Systems (EGTS) από καλλιτέχνες με σκλήρυνση κατά πλάκας. Το έργο απονεμήθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Scottish Graduate School for Arts & Humanities σε συνεργασία με την Glasgow School of Art και υποστηρίχθηκε από το Duncan of Jordanstone College of Art & Design, University of Dundee.

2021- (σήμερα) Μέλος του Advisory Board του ακαδημαϊκού περιοδικού Interactive Film and Media.

2020- (σήμερα) Reviewer των ακαδημαϊκών περιοδικών Frontiers in Psychology & Frontiers in Human Neuroscience.

2017- (σήμερα) Διευθύντρια του Interactive Filmmaking Lab.

2022 Panel Chair & Reviewer του #IFM2022. Interactive Film and Media Conference 2022: Interactive Epistemology, Listening, and Ecomedia, 8-10 Ιουνίου 2022, διαδικτυακά.

2016-17 Co-Investigator του ‘Modern slavery: ‘Identifying barriers and solutions to reporting’ ερευνητικού προγράμματος του Secure Societies Institute, University of Huddersfield. Χρηματοδότηση: Kirklees Council.

2014-17 Principal Investigator, Project Manager, Παραγωγός/Σκηνοθέτης του "Enheduanna – A Manifesto of Falling" Live Brain-Computer Cinema Performance ερευνητικού προγράμματος, σε συμπαραγωγή με το Digital Design Studio του Glasgow School of Art. Χρηματοδότηση: NEON Organization. Χορηγία: MyndPlay.

2016 SGSAH Doctoral Intern του "Re-mark. Enabling artists with disabilities to re-engage with their fine art practice using digital technology" ερευνητικού προγράμματος στο Dundee Contemporary Arts Print Studio. Χρηματοδότηση: Scottish Graduate School for Arts and Humanities.

2015-16 Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής & Reviewer του ICLI. ICLI 2016 - 3rd International Conference on Live Interfaces, 29 Ιουνίου - 3 Ιουλίου 2016, University of Sussex, Brighton, Ηνωμένο Βασίλειο.

2014-15 Editorial Reviewer του ICLI. Proceedings of ICLI 2014 - INTER-FACE: International Conference on Live Interfaces, 19-23 November 2014, Lisbon. Eds. Adriana Sa, Miguel Carvalhais, Alex McLean. Porto University, CECL & CESEM (NOVA University), MITPL (University of Sussex), 2015. ISBN 978-989-746-060-9.

Διαλέξεις & Διδακτικό Έργο

Δημοσιεύσεις