Academia | Behance |
Facebook | Google Scholar |
Interactive Filmmaking Lab |
LinkedIn | ORCID | ResearchGate | Twitter | Vimeo
Last Updated: 11 May 2023
© Polina Zioga 2003-2023
All rights reserved.
Built with Indexhibit
Ερευνητική Εμπειρία
eng / ελλ
Ερευνητική Εμπειρία
Η δημιουργική πρακτική και η επιστημονική έρευνα της Πωλίνας Ζιώγα βρίσκεται στη διασταύρωση της τέχνης, της επιστήμης και της τεχνολογίας. Αποδεικνύοντας ότι οι διεπιστημονικές μελέτες όχι μόνο προάγουν την πρόοδο των διαφορετικών πεδίων, αλλά και οδηγούν σε νέες παρατηρήσεις που δεν είναι δυνατές μεμονωμένα, στόχος της είναι να συμβάλει στον ευρύτερο διάλογο για την εφαρμογή δημιουργικών μεθοδολογιών στην επιστήμη και επιστημονικών μεθοδολογιών στις δημιουργικές πρακτικές.
Η διδακτορική έρευνά της, με τίτλο "Live Brain-Computer Cinema Performance", χρηματοδοτήθηκε από το Global Excellence Initiative Fund του Glasgow School of Art της Γλασκώβης και τη MyndPlay, και επιλέχθηκε ως μία από τα Top-Ranked LABS Abstracts 2017 by Leonardo (MIT Press) από το περιοδικό Leonardo (MIT Press). Διερευνά τη χρήση πολυ-εγκεφαλικών διεπαφών εγκεφάλου-υπολογιστή που βασίζονται στη χρήση ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (multi-brain Electroencephalography-based Brain-Computer Interfaces), στο πλαίσιο ζωντανών κινηματογραφικών εκδηλώσεων (live cinema) και επιτελέσεων μικτών μέσων (mixed-media performances).
Για αυτόν τον σκοπό, η Ζιώγα ανέπτυξε ένα νέο σύστημα, το οποίο εφαρμόστηκε στο πλαίσιο του έργου Enheduanna - A Manifesto of Falling, της πρώτης επίδειξης μιας Ζωντανής Κινηματογραφικής Επιτέλεσης Εγκεφάλου-Υπολογιστή (Live Brain-Computer Cinema Performance), που υλοποιήθηκε με τη χορηγία του Οργανισμού NEON 2014/2015 για Παραγωγή Παραστατικών Τεχνών, και της MyndPlay. Το έργο, σε συνεργασία με την ηθοποιό Αναστασία Κατσιναβάκη, τον συνθέτη Μηνά Μπορμπουδάκη και 20 συνολικά συνεργάτες από 3 διαφορετικές χώρες, επέτρεψε για πρώτη φορά την αλληλεπίδραση πολλαπλών εγκεφάλων, ενός ερμηνευτή και δύο θεατών στο πλαίσιο μιας ζωντανής κινηματογραφικής εκδήλωσης (live cinema). Έλαβε χώρα στο Centre for Contemporary Arts (CCA) Glasgow, στις 29-31 Ιουλίου 2015, και μετά τις πρώτες επιτυχημένες παραστάσεις, το έργο παρουσιάστηκε σε διεθνή συνέδρια, προσκεκλημένες ομιλίες και διαλέξεις σε διεθνή ιδρύματα, και δημοσιεύτηκε σε επιστημονικά περιοδικά υψηλής απήχησης, βιβλία, και καθώς και άρθρα στον τύπο.
Το 2014, η Ζιώγα συνεργάστηκε με την Καλίνα Νταμπίζα, στο έργο "HOME Network", ένα φορητό ασύρματο δίκτυο Wi-Fi που αναμεταδίδει το σήμα του στο αστικό περιβάλλον διαφόρων πόλεων κατά τη διάρκεια μιας σειράς συγκεκριμένων χρονικών περιόδων και εκδηλώσεων. Το έργο διερευνά τα όρια μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου, φυσικού και ψηφιακού χώρου και προκαλεί την έννοια της επιτήρησης στα αστικά περιβάλλοντα, προσκαλώντας τους επισκέπτες να συμμετάσχουν και να προβληματιστούν για την αίσθηση του ανήκειν τόσο στην ιδιωτική όσο και στην δημόσια σφαίρα. Το έργο παρουσιάστηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Ναταλία-Ροζαλία Αβλώνα, στο Διεθνές Ακαδημαϊκό Συνέδριο Places and Technologies 2014 (Βελιγράδι, Σερβία) και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος "Connecting Cities: Participatory City 2014" (Βρυξέλλες, Βέλγιο), σε συνεργασία με τον Αλέξανδρο Νικόλαο Ζιώγα.
Το 2016, η Ζιώγα ξεκίνησε το "Re-mark", ένα νέο έργο καλλιτεχνικής έρευνας στο Dundee Contemporary Arts (DCA), που διερευνά πώς καλλιτέχνες με αναπηρίες μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε διαδραστικές τεχνολογίες που μπορούν να περιορίσουν την ανάγκη για ανθρώπινους διαμεσολαβητές στην πρακτική της τέχνης τους. Στόχος είναι να διερευνηθεί και να βελτιωθεί η χρήση συστημάτων ανοιχτού κώδικα Eye-Gaze Tracking Systems (EGTS) από καλλιτέχνες με σκλήρυνση κατά πλάκας. Το έργο απονεμήθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Scottish Graduate School for Arts & Humanities (SGSAH) σε συνεργασία με την Glasgow School of Art και υποστηρίχθηκε από το Duncan of Jordanstone College of Art & Design, University of Dundee.
Πιο πρόσφατα, το 2017, η Ζιώγα ίδρυσε και έκτοτε διευθύνει το Interactive Filmmaking Lab, είναι Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού Interactive Film and Media Journal, και αξιολογήτρια (reviewer) των επιστημονικών περιοδικών Frontiers in Psychology & Frontiers in Human Neuroscience. Στο πλαίσιο αυτών των ρόλων, η έρευνα και καλλιτεχνική πρακτική της εστιάζει στα πεδία της Ιστορίας της Διαδραστικής Κινούμενης Εικόνας, του Διαδραστικού Σχεδιασμού για το Κοινό, της Συγγραφής Σεναρίου για Διαδραστικές Ταινίες, και των Διαδραστικών Ταινιών και Εγκαταστάσεων για Μουσεία.
2021- (σήμερα) Μέλος του Advisory Board του ακαδημαϊκού περιοδικού Interactive Film and Media.
2020- (σήμερα) Reviewer των ακαδημαϊκών περιοδικών Frontiers in Psychology & Frontiers in Human Neuroscience.
2017- (σήμερα) Διευθύντρια του Interactive Filmmaking Lab.
2022 Panel Chair & Reviewer του #IFM2022. Interactive Film and Media Conference 2022: Interactive Epistemology, Listening, and Ecomedia, 8-10 Ιουνίου 2022, διαδικτυακά.
2016-17 Co-Investigator του ‘Modern slavery: ‘Identifying barriers and solutions to reporting’ ερευνητικού προγράμματος του Secure Societies Institute, University of Huddersfield. Χρηματοδότηση: Kirklees Council.
2014-17 Principal Investigator, Project Manager, Παραγωγός/Σκηνοθέτης του "Enheduanna – A Manifesto of Falling" Live Brain-Computer Cinema Performance ερευνητικού προγράμματος, σε συμπαραγωγή με το Digital Design Studio του Glasgow School of Art. Χρηματοδότηση: NEON Organization. Χορηγία: MyndPlay.
2016 SGSAH Doctoral Intern του "Re-mark. Enabling artists with disabilities to re-engage with their fine art practice using digital technology" ερευνητικού προγράμματος στο Dundee Contemporary Arts Print Studio. Χρηματοδότηση: Scottish Graduate School for Arts and Humanities.
2015-16 Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής & Reviewer του ICLI. ICLI 2016 - 3rd International Conference on Live Interfaces, 29 Ιουνίου - 3 Ιουλίου 2016, University of Sussex, Brighton, Ηνωμένο Βασίλειο.
2014-15 Editorial Reviewer του ICLI. Proceedings of ICLI 2014 - INTER-FACE: International Conference on Live Interfaces, 19-23 November 2014, Lisbon. Eds. Adriana Sa, Miguel Carvalhais, Alex McLean. Porto University, CECL & CESEM (NOVA University), MITPL (University of Sussex), 2015. ISBN 978-989-746-060-9.
Δημοσιεύσεις