Academia | Behance |
Facebook | Google Scholar |
Interactive Filmmaking Lab |
LinkedIn | ORCID | ResearchGate | Twitter | Vimeo

Last Updated: 11 April 2024

© Polina Zioga 2003-2024
All rights reserved.

Built with Indexhibit


"Το Καταφύγιο" βιντεοεγκατάσταση

© 2012 Polina Zioga

Διαστάσεις μεταβλητές, 2 έγχρωμες βιντεοπροβολές, πολυκάναλος ήχος surround 5.1, 2011-2012.

Ιδέα | Σχεδιασμός | Δημιουργία Βίντεο & Εγκατάστασης: Πωλίνα Ζιώγα
Επιμέλεια: Ζωή Φραγκουλοπούλου
Σχεδιασμός Ήχου: Σοφία Κουμπλή
Αφήγηση: Βασίλης Ασημακόπουλος, Πωλίνα Ζιώγα, Αναστασία Κατσιναβάκη, Δήμος Μαμαλούδης, Γεωργία Μπαλαμπίνη

eng / ελλ

"Το Καταφύγιο" είναι μια βιντεοεγκατάσταση με κεντρικό άξονα και αναφορά το απόσπασμα του Ηράκλειτου (540 π.Χ. – 480 π.Χ.) 67α και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο της ατομικής έκθεσης:
"Πωλίνα Ζιώγα - Το Καταφύγιο", Φούρνος Κέντρο για τον Ψηφιακό Πολιτισμό, 18-26 Ιουνίου 2012, Αθήνα.

"Όπως μια αράχνη στο κέντρο του ιστού της,
μόλις μια μύγα κόβει ένα νήμα του,
το παρατηρεί και τρέχει γρήγορα σ’ εκείνο το σημείο
σαν να στενοχωριόταν για το κομμένο νήμα,
έτσι και η ψυχή του ανθρώπου,
όταν ένα μέρος του σώματος λαβώνεται, ορμάει προς τα κει,
σαν να είχε δεχτεί η ίδια πλήγμα απ’ τη λαβωματιά του σώματος
με το οποίο είναι δεμένη με δεσμά γερά κι αναλόγων διαστάσεων."

Ένα εσωτερικό περιβάλλον δημιουργείται με δύο βιντεοπροβολές. Η κατακόρυφη δείχνει ένα πλέγμα παλλόμενων αγγείων του ανθρωπίνου σώματος, που δημιουργήθηκε από ψηφιακές αγγειογραφίες του εγκεφάλου μου με την ένεση ακτινοσκιερού παράγοντα αντίθεσης. Αυτό το πλέγμα πλαισιώνει, τρέφει και προστατεύει έναν κεντρικό πυρήνα, ένα κουκούλι με μια μορφή εντός του, μια αλληγορία για την ψυχή του ανθρώπου. Ταυτόχρονα περισσότερα στοιχεία, όπως τεχνητά λεπιδόπτερα εν κινήσει, μας αποπροσανατολίζουν σχετικά με τη βιολογική ή φυσική του διάσταση του τοπίου.
Η κάθετη βιντεοπροβολή συνεχίζεται στο εφαπτόμενο δάπεδο, καθώς το φυσικό/τεχνητό τοπίο αντανακλάται μέσα από το στοιχείο του νερού, που δημιουργεί μια ονειρική αίσθηση κίνησης.
Για τον ήχο δημιουργήθηκε ένα ηλεκτρονικό μουσικό κομμάτι. Ηχογραφημένες φωνές ψυθιρίζουν τους στίχους του Ηράκλειτου, ενώ η παραγωγή του τελικού ήχου έγινε σε πολυκάναλο surround, ούτως ώστε να δίνεται η εντύπωση ότι οι ήχοι και οι φωνές προέρχονται από όλες τις γωνιές του χώρου.

"Το παν είναι σώμα και αυτό το σώμα ανήκει σε όλους, σαν ένας κοινός τόπος. Η καλλιτέχνης ανοίγει μια προσεκτική τομή στο σώμα της και καθώς οι κινήσεις που συντελούνται γύρω μας είναι νωχελικές, ποιητικές, μας προσκαλεί να εισέλθουμε στο προσωπικό της δωμάτιο/καταφύγιο, μας αποκαλύπτει το εσωτερικό του, μας "δωρίζει" τα όργανά της. Ένα νέο περιβάλλον έχει ήδη γεννηθεί από τα σωθικά της. Σαγηνευτικές φωνές μας περικυκλώνουν, από κάθε γωνιά του δωματίου, απαγγέλλοντας στίχους προερχόμενους από ένα αρχέγονο και πανανθρώπινο παρελθόν. Η εγκατάσταση λειτουργεί ως σκηνικό τελετής μύησης για την εισαγωγή μας στα άδυτα του ανθρώπινου σώματος, όπου μέσω της αυτογνωσίας και του ενδελεχούς input, επιδιώκει τη διατήρηση της αυτονομίας του αλλά και την ένωσή του με τη φύση, το τελικό output."
Από το κριτικό κείμενο της Ζωής Φραγκουλοπούλου "Το Καταφύγιο".
(Ανεξάρτητη επιμελήτρια και Κριτικός τέχνης, MA Curatore di Arte Contemporanea, Sapienza University of Rome)

Με την ευκαιρία της έκθεσης, η δίγλωσση έκδοση "Το Καταφύγιο", στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Pavlidis Creative. Μπορείτε να την παραγγείλετε εδώ.

© 2012 Polina Zioga & Maria-Christina harper

Την Τρίτη 26 Ιουνίου 2012, τελευταία ημέρα της έκθεσης, η αρπίστα Μαρία-Χριστίνα πραγματοποίησε μια μουσική παράσταση με έργα της ίδιας και του Γιώργου Δούση για άρπα και ηλεκτρονικά.

Μέσα στο εσωτερικό περιβάλλον του “Καταφύγιου” η εξωτερική γοητεία του μουσικού αυτού οργάνου δίνει τη θέση της σε μια εσωτερική πορεία ενδοσκόπησης προς την "Σκοτεινή πλευρά της Άρπας". Οι σαγηνευτικές φωνές της βιντεοεγκατάστασης, που αφηγούνται το κείμενο του Ηράκλειτου, σβήνουν για να δώσουν τη θέση τους σε ήχους και μουσικούς αυτοσχεδιασμούς, που συνδέονται με διεργασίες του ασυνείδητου, κρυφές και σκοτεινές σκέψεις. Ο ονειρικός ήχος της ηλεκτροακουστικής άρπας μέσα στο υποβλητικό περιβάλλον των βιντεοπροβολών αναμιγνύεται με μουσικούς ψιθύρους και μακρινές κραυγές με την βοήθεια δοξαριών, ηχητικών εφέ και ηλεκτρονικών.

---


"Το Καταφύγιο", άποψη βιντεοεγκατάστασης, Φούρνος Κέντρο για τον Ψηφιακό Πολιτισμό, 18-26 Ιουνίου 2012.


"Το Καταφύγιο", άποψη βιντεοεγκατάστασης (λεπτομέρεια), Φούρνος Κέντρο για τον Ψηφιακό Πολιτισμό, 18-26 Ιουνίου 2012.


"Το Καταφύγιο", closing event: μουσική παράσταση της αρπίστας Μαρίας-Χριστίνας με έργα της ίδιας και του Γιώργου Δούση για άρπα και ηλεκτρονικά, Φούρνος Κέντρο για τον Ψηφιακό Πολιτισμό, 26 Ιουνίου 2012.